facebook
twitter
rss
E Hene«,   20 Tetor 2014
Dhuna fillon në familje
2013.09.03 - 18:25   
 
DhunĂ«n mund ta shohim tĂ« shprehur nĂ« tĂ« gjitha shtresat e shoqĂ«risĂ«. Ajo fillon tĂ« shfaqet nĂ« strukturĂ«n e familjes klasike, e cila pĂ«rpiqet tĂ« vendosĂ« njĂ« lloj autoriteti.  

Shembujt janë të shumtë, duke filluar që nga dhuna e ushtruar ndaj një gruaje në rrugë e deri tek nxënësit që kërkojnë të drejtat e tyre në shkollë.

Sigurisht që për të bërë një analizë të hollësishme dhe për të kërkuar faktorët e vërtetë nxitës të dhunës, analiza duhet filluar nga familja. Në vendin tonë përballemi me familjen klasike autoritare. Metodat më të përhapura në vendosjen e këtij autoriteti janë kërcënimi, frika dhe përdorimi i dhunës fizike. Vëzhgimi është realizuar në një qendër tregtare tek fëmijët. Në  shembullin më të thjeshtë, fëmija ose tërhiqet për krahu nga nëna ose goditet me nja dy shpulla të lehta kur fillon e qan apo tregon kokëfortësi ndaj prindërve. Dhuna fizike mund të përdoret edhe si një dënim në rastet kur fëmijët bëjnë diçka që nuk e dëshirojnë prindërit.

Nuk duhet  të harrojmë edhe faktin se dhuna është një sjellje e mësuar.

Fëmija e mëson dhunën nëse e sheh atë në shtëpi dhe kështu fillon ta përdorë kundrejt të tjerëve. Mesazhi i dhënë nga nëna që e godet fëmijën e saj kur zemërohet, është i qartë. “Unë nuk i zgjidh problemet në mënyrë tjetër. Mund të të godas kur zemërohem”. Fëmija i ekspozuar ndaj kësaj dhune fillon ta kuptojë se reagimi i nënës së tij kur zemërohet është dhuna fizike.

Në fillim ai do të fillojë të ushtrojë dhunë ndaj bashkëmoshatarëve, më pas ndaj familjes e më pas aty ku ndihet i fortë.
Mënyra e vetme e parandalimit të rasteve në rritje të dhunës fizike është ndërhyrja e menjëhershme në strukturën familjare. Prindërit duhet të sigurohen për sjelljet dhe fjalët e përdora nga fëmija, dhe të përcaktojnë mire lidhjen që ka fëmija me dhunën. Ndryshimi fillon tek sjellja e prindit. Nëse prindi që ushtron dhunë ndaj fëmijës së tij e këshillon atë të mos përdorë dhunë ndaj bashkëmoshatarëve, atëherë fjalët e tij do t’i marrë era dhe nuk do të kenë asnjë efekt pozitiv te sjellja e fëmijës.

Sigurisht që edhe  politikat e përdora nga shteti kanë efekt të madh ndryshues, por për sa kohë shteti do të ushtrojë dhunë mbi qytetarët e vet, kjo duket si një ëndërr e parealizueshme. /Start/Aisa Kokiçi/     
  Komento kĂ«tĂ« Lajm!   
  Emri*   
  Qyteti   
  PĂ«rmbajtja e komentit*   
  Kodi*     
 
Sqarim: Njoftojmë të gjithë lexuesit tanë se komentet të cilat përmbajnë fjalor ofendues, antikombëtar, antifetar, përçarës NUK DO TË PUBLIKOHEN!!!
     
Lajme të ndryshme
Cana dhe Xhaka shpallen qytetarë nderi të Mitrovicës
Gjyshja e vdekur u dërgon mesazh: Po ju vëzhgoj!
“Google”: Një virus mund të prek të gjithë uebin
Si t’i mbroni fëmijët nga sëmundjet
Pak distancë ekuilibron marrëdhënien
Kështu priten mysafirët!
Milani bind, shkëlqen Honda
Si të flisni gjatë një interviste pune
Artan Fuga: Mediat sociale përcjellin dije
Analistët
Lajmi i fundit
 Forum
Media dhe familja Për disa prej nesh familja është një fushë kritikash e për disa të tjerë është fusha më e rëndësishme e strehimit. Familja është vendi ku përgatitet sistemi i të gjitha vlerave. »»
 EseistikĂ«
“Shkarravinat” e Cy Twombly-t Cituar nga Gëzim Qendro në shkrimin “Tradita e mjerueshme e shpërfilljes” (2011). … »»
 Dossier
Lëvizja e Delvinës në optikën e legatës angleze (I) Në kohën që Mbreti Zog mendoi se e stabilizoi disi gjendjen financiare të vendit me huatë që mori nga Italia, gjendja e brendshme politike u trondit më 15 maj 1937 nga shpërthimi i kryengritjes së Del »»
Abonohu
Email
(*) Abonohuni këtu nëpërmjet emailit tuaj për të lexuar lajmet kryesore të ditës.

 

[ Stafi | Kreu | Kontakti | Politika e Botimit ]
Copyright 2006-2014 © GazetaStart.com - Të Gjitha Të Drejtat e Rezervuara.